Droppe til innhold

Nyheter

Bilde fra studieturen til Kina

"5G is on". Studentene fikk innblikk hos Huawei.

Fikk smake på språk og teknologi i Kina

Fire IT-studenter fra OsloMet fikk i sommer innføring i kinesisk og et dypdykk i fremtidens teknologi hos teknologigiganten Huawei.

Først var de en uke Beijing, der de lærte kinesisk og besøkte en rekke attraksjoner. Mesteparten av de 16 dagene i juni var de i den teknologiske hovedstaden Shenzhen, der hovedkvarteret til Huawei ligger. 

– Vi fikk et nybegynnerkurs i kinesisk på Beijing Language and Culture University, forteller Odin Andberg, som tar bachelorstudiet i anvendt datateknologi på OsloMet.

En smakebit på det kinesiske språket

– Jeg lærte mye på den korte tiden, også kalligrafi og en del kinesiske tegn, men vi brukte latinske bokstaver i selve språkopplæringen. Vi fikk kinesiske navn, og lærte oss å skrive dem. 

Dette ga Odin og de andre studentene en smakebit på det kinesiske språket. Til slutt hadde de en liten eksamen.

– Jeg hadde inntrykk av at kinesisk språk var helt umulig, men på mange måter virket det jo enkelt. Grei grammatikk og gøy å lære. 

Beijing var også stedet for å besøke de store attraksjonene.

– Da vi gikk av flyet reiste vi rett til sommerpalasset, senere til den forbudte by, den kinesiske mur og andre attraksjoner. Ellers var tiden satt av til språkkurset. 

5G, maskinlæring og kunstig intelligens

Etter oppholdet i Beijing, tok studentene fly sørover til Shenzhen, like ved Hong Kong, der hovedkvarteret til Huawei ligger.

Der lærte de om telekommunikasjon, forskjellige standarder for 3G, 4G og 5G, om oppsett av basestasjoner, og litt om maskinlæring og kunstig intelligens. 

Ganske mye på overflaten, men mye interessant, synes de. De fikk et godt inntrykk av hva Huawei jobber med, særlig innen telekommunikasjon. 

– Hvor nyttig var dette for dere OsloMet-studenter?

– Jeg er jo IT-student, og telekommunikasjon kunne jeg lite om i forkant. Jeg syntes det IT-faglige opplegget var bra. Vi fikk prøve oss på basestasjoner og utstyr, og det gikk litt i dybden, svarer Odin. 

– Mange av studentene fra de andre universitetene studerer jo nettverk og telekommunikasjon, og det var kanskje litt mer tilpasset til deres studieretning, for eksempel når det gjaldt 5G, og hvordan arkitekturen er bygd opp. 

Teori og «hands on»

Studentene fikk med seg både teori og «hands on», og Huawei hadde laboratorium der de kunne prøve seg.

De var to dager i laben, satte opp utstyr, og der var et serverrom, hvor forskjellige basestasjoner var koblet opp, og de fikk konfigurere.

Hovedkvarteret til Huawei er gigantisk, og fyller et stort område i Shenzhen, som kanskje ikke er noe mindre enn sentrum av Oslo. 

I tillegg til Odin Andberg, var datastudent Rameen Khan, og anvendt datateknologi-studentene Si-Jane Woo og Tara Jørgensen med til Kina fra OsloMet.

De fikk et godt inntrykk og følte seg godt mottatt av Huawei, som er et av de virkelig store teknologiselskapene i Asia.

Med på reisen var også studenter fra NTNU i Norge, og fra Mauritius, Mali og Thailand.

Deltakere fra Mali, Mauritius, Norge og Thailand

Fint å lære av de store

De fire OsloMet-studentene har mange emner sammen på studiene sine i Norge, og det var mye de kunne relatere til og diskutere av det som kom opp i Kina.

– Vi snakket av og til sammen om de ulike emnene, om hva som var relevant av det som vi lærte, sier Rameen.

Rameen har hatt emnet datanettverk og skytjenester på OsloMet, som hun mener har vært relevant for turen. I emnet har hun fått innsikt i virkemåten til de viktigste nettverksprotokollene, konfigurere datanettverk og om viktigheten og nødvendigheten av å bruke gode metoder og teknologier i forhold skytjenester. 

– Det å kunne lære av en av de store operatørene i verden, var en fin og unik mulighet. For det er ikke så mange selskaper som driver med dette, sier Si Jane. 

I nyhetene har det vært storm rundt Huawei de siste månedene, men det ble ikke tatt opp i Kina.

Utvikling og opplevelser

Anders, Rameen, Si-Jane og Tara er enige om at de vil råde andre studenter til å bli med på et slikt opplegg om muligheten byr seg neste år.

– Vi har utviklet oss på flere forskjellige områder. Alt fra det faglige til det kulturelle. Vi var en gruppe på litt over ti som måtte være sammen 12 timer om dagen. Da lærer man jo hvordan man skal ha interaksjon med folk man egentlig ikke kjenner, men som må være sammen en stor del av dagen, sier Si-Jane. 

– Dette var også en fin mulighet til å oppleve et land langt unna som man kanskje ikke kan dra til på egen hånd. Det var fint å få innblikk i kulturen. Og så lærer man jo ting man ikke nødvendigvis lærer på skolen om 5G-nettverk, nettverk og skytjenester, sier Tara. 

– De tok virkelig godt vare på oss. Fra vi landet, var det egen guide som tok godt imot oss, og som vi kunne spørre om alt. Vi hadde egen buss som kjørte oss til alle stedene, og måltider var inkludert, forteller Si-Jane.

Det kunne nemlig være vanskelig å finne fram på egen hånd. Her finnes det ingen Google Maps, det er jo sperret i Kina.

Det ble heller ikke så mye fritid. Til gjengjeld synes studentene at de fikk mye ut av tiden.

De meldte seg på fordi det hørtes kult ut å oppleve Kina, og fordi opplegget var relevant for IT-studiene deres, og de ville ha mer innsikt.

Foto: Espen Taftø Vestad / NTNU (gjelder bildet fra den kinesiske mur over)

Om Huawei

Huawei er et globalt selskap med hovedsete i Shenzhen, Kinas «Silicon Valley». Selskapet er forskningsdrevet, har om lag 180 000 ansatte og virksomhet i om lag 170 land. 

Huawei er verken statseid eller børsnotert, men eies av de ansatte som, etter det selskapet selv framhever, brenner for at teknologi skal bidra til en enklere og bedre hverdag. Nærmere halvparten av de ansatte jobber innen forskning og utvikling (FoU).

Huawei leverer kunnskap, teknologi, tjenester, utstyr og produkter til telekomoperatører, bedrifter og forbrukere. 

Selskapet er en av få aktører som utvikler standarder og utstyr til 5G, neste generasjons mobilnett.

 

chatbot-portlet