Programplaner og emneplaner - Student
Barns språkutvikling og språklæring i barnehagen Programplan
- Engelsk programnavn
- Childrens Linguistic Development and Learning in Pre-School
- Gjelder fra
- 2025 HØST
- Studiepoeng
- 30 studiepoeng
- Varighet
- 2 semestre
- Timeplan
- Her finner du et eksempel på timeplan for førsteårsstudenter.
- Programhistorikk
-
Innledning
Se emneplanen.
Målgruppe
Målgruppen for studiet er barnehagelærere som ønsker å opparbeide spisskompetanse innen feltet barns språkutvikling og språklæring i barnehagealder, flerspråklighet og andrespråksdidaktikk i barnehagen.
Opptakskrav
Opptakskravet er bachelorgrad innen barnehagelærerutdanning eller tilsvarende pedagogisk utdanning på bachelornivå, jfr. Barnehagelovens bestemmelser §§ 24 og 25. Studentene skal i løpet av studiet gjennomføre oppgaver og arbeidskrav som tar utgangspunkt i refleksjon, kunnskapsdeling i profesjonsfellesskap og utprøving på eget arbeidssted. Det er derfor et krav at studenten arbeider i barnehage, eller har kontakt med en barnehage der det er mulig å gjennomføre arbeidskrav som er del av videreutdanningen, under hele studiet. Dette dokumenteres med en bekreftelse fra arbeidsgiver, eller barnehagen der arbeidskrav skal gjennomføres.
Med tilsvarende pedagogisk utdanning på bachelornivå menes følgende utdanninger i kombinasjon med tilleggsutdanning i barnehagepedagogikk (60 studiepoeng):
- grunnskolelærer for trinn 1–7 eller tidligere allmennlærerutdanning
- faglærer (fireårig faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag eller treårig faglærerutdanning som gir kompetanse for tilsetting fra 1. klassetrinn)
- spesialpedagog, barnevernspedagog eller kateket
- Steinerhøyskolens bachelorutdanning i førskolepedagogikk eller Steinerhøyskolens lærerutdanning med bachelorgrad i steinerpedagogikk
Veiledet praksisopplæring knyttet til arbeid med barn må inngå som en integrert del av utdanningen.
For lærere er det krav om undervisningskompetanse fra 1. trinn i grunnskolen, eller tilsvarende kompetanse fra utdanning fra utlandet.
Dersom det er flere kvalifiserte søkere enn ledige studieplasser, rangeres søkere etter karakterpoeng fra bachelorutdanning. Søkere som har fått innvilget tilretteleggingsmidler fra Utdanningsdirektoratet (Udir), får 5 tilleggspoeng.
Læringsutbytte
Se emneplanen.
Innhold og oppbygging
Se emneplanen.
1. studieår
1. semester
2. semester
Arbeids- og undervisningsformer
Se emneplanen.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Se emneplanen.
Vurdering og sensur
Masterstudiet i estetiske fag dekker et bredt felt av samtidens estetiske praksis og teori. Studiet vektlegger en samfunnsorientert og tverrfaglig tilnærming til det estetiske feltet. Forskning, kritisk refleksjon, innovasjon, anvendelse av teori og utvikling av estetisk praksis står i fokus. Studiet retter seg mot en rekke yrker og arbeidsområder innen undervisning, formidling, produksjon og egen virksomhet i det estetiske feltet.
Masterprogrammet består av både fagspesifikke studieretningsemner og emner som er felles. Fellesemner er: Kreativ praksis i samfunnet (5 stp), Vitenskapsteori og forskningsmetode (10+ 5 stp), Prosjekt i praksis (15 stp), Estetiske fag i samfunnet (10stp) og Prosjektutvikling og forskningsdesign (15 stp).
Studieretningene har to ulike emner knyttet opp mot de fire studieretningene: ett første semester (15 stp), og masteroppgaven 3.+4. semester (45 stp)
2. semester er et internasjonalt semester med mulighet for innveksling og utveksling og gir undervisning på engelsk.
Mastergraden oppnås i samsvar med forskrift om krav til mastergrad, § 3., hvor mastergraden gir en “master i estetiske fag”, med tilknyttet studieretning, totalt 120 studiepoeng.
Studiet har fire studieretninger:
Studieretning Teater og samfunn
Studieretningen fokuserer på bruken av praktiske og vitenskapelige forskningsmetoder fra drama og teater for å bidra inn i ulike deler av samfunnet. Studiet har en teoretisk og praktisk tilnærming og er sentrert rundt estetisk utforskning som trekker veksler på samtidens sceniske praksiser. Studiet vektlegger kunnskap om dramaturgiske prosesser, kreativ produksjon, dramapedagogiske oppgaver, forskning, kunstneriske prosesser, formidling av scenekunst og tverrprofesjonelt arbeid.
Studieretning Kunst og samfunn
Studieretningen tilbyr en praktisk og teoretisk tilnærming til kunstens betydning og rolle i dagens samfunn. Det legges vekt på å utforske og utvikle nye berøringspunkter og anvendelsesformer mellom kunst og andre felt, samtidig som emnet søker å videreutvikle kunstens egenart og særstilling. Diskusjoner rundt hvordan kunstnerisk praksis kan bidra til nye perspektiver og (sam)arbeidsformer på tvers av interesser, institusjoner og fagfelt i respons på samfunnsmessige utfordringer vil stå sentralt.
Studieretning Mote og samfunn
Studieretningen mote og samfunn utvikler dine kunnskaper og ferdigheter til å skape positive forandringer innen mote- og tekstilindustrien. Ved å videreutvikle egen kreativ praksis vil du utforske sosiale, politiske, økonomiske og industrielle systemer hvor mote har en plass. Dette vil muliggjøre måter å skape innovasjon og forskning innen fagfeltet, gjennom kreativ praksis i fagområdet, som kan bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Emner innen programmet introduserer deg for teorier og metoder som er relevante for forskning innen kunstnerisk og kreativ praksis. Du vil få veiledning på å definere og utvikle en tematikk inn mot eget masterprosjekt, som kan omhandle både teori og en praktisk komponent. Fullføring av mastergraden kan lede til en rekke moterelaterte yrker innen design, produktutvikling, media, forskning og entreprenørskap og videre mulig doktorgradsstudier.
Studieretning Kunst og designdidaktikk (NB. Det tas ikke lenger opp studenter til studieretningen)
Studieretningen fokuserer på bruken av praktiske og vitenskapelige forskningsmetoder fra drama og teater for å bidra inn i ulike deler av samfunnet. Studiet har en teoretisk og praktisk tilnærming og er sentrert rundt estetisk utforskning som trekker veksler på samtidens sceniske praksiser. Studiet vektlegger kunnskap om dramaturgiske prosesser, kreativ produksjon, dramapedagogiske oppgaver, forskning, kunstneriske prosesser, formidling av scenekunst og tverrprofesjonelt arbeid.
Studieretningene har ulike opptakskrav.
Øvrig informasjon
Sentrale målgrupper er studenter med bachelor fra relevante fagområder (se opptakskrav). Det blir lagt vekt på å rekruttere studenter med variert utdannelses- og yrkesbakgrunn for å stimulere til faglig utvikling på tvers av fag- og profesjonsgrenser.
Karrieremuligheter
Master i estetiske fag gir ulike karrieremuligheter, avhengig av valgt studieretning. Eksempler kan være kunstfaglig og/eller designfaglig arbeid i institusjoner, organisasjoner og det frie feltet, samt ulike former for formidling. Master i estetiske fag gir også mulighet til å arbeide med kulturelle og sosiale problemstillinger på ulike felt. Masterstudiet legger særlig vekt på utdanning samt institusjonelle og organisatoriske perspektiver.
Studiet og alle studieretningene kvalifiserer til å søke PhD program, som Innovation for Sustainability ved TKD, OsloMet.
Studieretningen Teater og samfunn kvalifiserer for undervisning av drama/teater i skolen, og til arbeid med ulike former for teaterproduksjon som anvendt teater i sosiale og helsefaglige sammenhenger, performance og drama, både på det frie feltet og ved teaterinstitusjonene.
Studenter som har praktisk-pedagogisk utdanning med fagdidaktikk innen det aktuelle fagfeltet, tilsvarende minimum 60 stp., kvalifiserer for tittelen Lektor, etter fullført masterutdanning. Studiet kan i kombinasjon med PPU/faglærerutdanning også kvalifisere for undervisningsstilling i universitets- og høgskolesystemet.
Studieretningen Kunst og samfunn kvalifiserer til arbeid på samtidskunst- og kulturfeltet, med formidling, organisering, forvaltning, kuratering og kritikk som del av en sosial, anvendt og samfunnsrettet praksis.
Studenter som har praktisk-pedagogisk utdanning med fagdidaktikk innen det aktuelle fagfeltet, tilsvarende minimum 60.stp., kvalifiserer for tittelen Lektor, etter fullført masterutdanning, og til undervisning i universitets- og høgskolesystemet.
Studieretningen Mote og samfunn kvalifiserer til motefaglig arbeid i og utenfor næringslivet, enten som del av moteproduksjonssystemet eller som del av en forskende praksis i ulike kontekster.