EPN-V2

YFHO2200 Ungdomskultur, kjønn og mangfold Emneplan

Engelsk emnenavn
Youth culture, gender and diversity
Studieprogram
Bachelorstudium i yrkesfaglærerutdanning
Omfang
30.0 stp.
Studieår
2025/2026
Emnehistorikk

Innledning

Alle hjelpemidler er tillatt, men det skal benyttes korrekt referanseteknikk og alle kilder skal oppgis.

Læringsutbytte

Eksamen vurderes til bestått / ikke bestått

Innhold

  • spisevaner og måltidsmønster i ulike sosiale grupper i ett flerkulturelt og religiøst perspektiv
  • måltid, matkultur, norske og samiske mattradisjoner og nye trender
  • matvarekunnskap, matlagingsteknikker og mathygiene
  • ernæring og kosthold for ulike grupper
  • praktisk matlaging i alle nevnte temaområder
  • sensorikk, estetikk
  • folkehelse, livsmestring og mangfold
  • forbrukerkunnskap, etikk, bærekraft og mat
  • kostholdsinformasjon, registrering, beregning og veiledning av kosthold og fysisk aktivitet
  • ungdomskultur, barn og unges utvikling og identitet
  • barn og unges oppvekstvilkår / rettigheter
  • sosiale medier, nettvett og kildekritikk
  • omsorg ved krise og sorg
  • karriereveiledning og yrkesvalg
  • oversikt over fag, valgfag og ulike strukturer i ungdomstrinnet.
  • fysisk aktivitet og friluftsliv
  • ulike undervisningsmetoder

Praksis

  • 10 dager yrkesfaglig praksis
  • 10 dager pedagogisk praksis på ungdomstrinnet, 3. periode

Arbeids- og undervisningsformer

Det benyttes en intern og en ekstern sensor.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent før eksamen kan avlegges i emnet:

Arbeidskrav 1

Individuell faglig forankret skriftlig oppgave. Arbeidskravet løses etter nærmere retningslinjer fra emneansvarlig. Omfang 2000 ord (+/- 10 %) + litteraturliste og evt. vedlegg. Hensikten med arbeidskravet er å skrive en tverrfaglig oppgave knyttet til yrkesfaglig praksis.

Arbeidskrav 2

Individuell refleksjon fra 10 dagers ungdomsskolepraksis. Arbeidskravet løses etter nærmere retningslinjer fra emneansvarlig. Omfang: 2000 ord (+/- 10%) + litteraturliste og evt. vedlegg. Hensikten med arbeidskravet er å reflektere og dokumentere erfaringer fra praksis i ungdomstrinnet.

Arbeidskravene vurderes til "godkjent" eller "ikke godkjent". Studenter som leverer/utfører arbeidskrav innen fristen, men som får vurderingen "ikke godkjent", har anledning til én ny innlevering/utførelse. Studenter må da selv avtale ny vurdering av det aktuelle arbeidskravet med faglærer. For mer utfyllende informasjon om arbeidskrav se programplanen.

Obligatorisk tilstedeværelse

Det er krav om 80 % tilstedeværelse i alle organiserte undervisningsaktiviteter. Studenter med fravær som overskrider 20 % får ikke avlegge eksamen. Gyldig fravær dokumentert ved for eksempel sykemelding, gir ikke fritak for kravet om deltakelse, men kan etter avtale med og vurdering av faglærer kompenseres med en faglig oppgave. Yrkesfaglige samlinger og aktiviteter på tvers av kull inngår i fraværsprosenten for emnet. For mer utfyllende informasjon om krav til obligatorisk tilstedeværelse se programplanen.

Vurdering og eksamen

Eksamen består av to deler.

Del 1: Praktisk eksamen i grupper à tre til fire studenter. Praktisk gjennomføring av undervisningsopplegg innen gitt temaet i mat og helse som inkluderer en undervisningsplan, varighet 30 minutter per gruppe. Eksamen vurderes gruppevis med bokstavkarakter A-F.

Del 2: Individuell muntlig høring, varighet inntil 15 minutter per student. Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F. Del 1 må være bestått for å kunne gjennomføre del 2.

Del 1 og del 2 må være bestått for å få samlet karakter på emnet, del 1 teller 40% og del 2 teller 60% på samlet karakter for emnet.

Ny og utsatt eksamen

  • Ved stryk eller gyldig fravær arrangeres eksamen som ved ordinær eksamen. Dersom det ikke kan dannes grupper legges det til rette for individuell gjennomføring av del 1 i 10 minutter og del 2 gjennomføres i inntil 30 minutter.
  • Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet.
  • Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på StudentWeb.

Hjelpemidler ved eksamen

Del 1: alle hjelpemidler tillatt

Del 2: n A4 side med stikkord

Vurderingsuttrykk

Del 1: Gradert skala A-F hvor A til E er bestått og F er ikke bestått, teller 40 % av karakteren

Del 2: Gradert skala A-F hvor A til E er bestått og F er ikke bestått, teller 60 % av karakteren

Sensorordning

Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor er knyttet til emnet, for å føre tilsyn med eksamens- og sensurordningen, og skriver en tilsynsrapport. Tilsyn for emnet skjer hvert tredje år.