Programplaner og emneplaner - Student
MBH4430 Barnehageledelse, organisasjon og profesjon Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Leadership, Organization and Professionalism in Early Childhood Education
- Studieprogram
-
Masterstudium i barnehagekunnskapMasterstudium i barnehagekunnskap
- Omfang
- 15.0 stp.
- Studieår
- 2025/2026
- Pensum
-
HØST 2025
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Barnehagekvalitet har stor innflytelse på barns trivsel og utvikling. Å sikre høy kvalitet i alle barnehager forutsetter profesjonsforståelse, solid innsikt i barnehagens samfunnsmandat og god ledelse. Sentralt i emnet er profesjonskunnskap og profesjonsetikk, organisasjonsforståelse, og ledelse i arbeidet med å realisere barnehagens formål.
Barnehagepedagogikk og hvem som framstår som premissleverandører for barnehagens innhold og arbeidsmåter, og hvilke argumenter de bruker, er i stadig endring. Emnet belyser barnehagen som samfunnsinstitusjon og barnehagelæreren som profesjonsutøver i lys av aktuelle faglige og politiske spørsmål som angår barnehagen. Perspektiver på barnehagen som organisasjon og som pedagogisk institusjon i et komplekst og foranderlig samfunn, der også barnegruppen og foresattegruppen endrer seg, er sentrale i dette emnet.
Barnehagelærere og -ledere har ansvar for å forvalte barnehagens samfunnsmandat og må reflektere over forholdet mellom politisk styring, barnehageledelse og profesjonell autonomi. Studentene får gjennom emnet erfaring med å beskrive og analysere barnehagen i et organisasjons-, profesjons- og ledelsesperspektiv, som grunnlag for å kunne bidra til forståelse og utvikling av barnehagens praksis.
Læringsutbytte
Emnebeskrivelsen finnes kun på engelsk. Velg engelsk versjon av nettsiden for å se fullstendig emnebeskrivelse.
Innhold
Grade scale A-F
Arbeids- og undervisningsformer
Undervisningen gjennomføres med veksling mellom forelesninger, diskusjoner, gruppearbeid, studentpresentasjoner, seminarer og lignende. Egenaktivitet er en forutsetning for gjennomføringen og det forutsettes av studentene forbereder seg til samlingene ved å lese relevant pensumlitteratur og andre oppgaver som blir gitt i undervisningen.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav, deltakelse i faglige aktiviteter og tilstedeværelse i undervisning.
Arbeidskrav
- Skriftlig oppgave om temaer i emnet. Omfang er 2000 ord (+/- 10 %).
Faglige aktiviteter med krav om 100 prosent deltakelse
- Øvelse i utprøving av forskningsmetoder som er egnet til å utvikle kunnskap om spørsmål som inngår i emnet.
Krav om 70 prosent tilstedeværelse i undervisningen
Det er krav om 70 % tilstedeværelse på alle deler av samlingene.
For utfyllende informasjon om arbeidskrav og krav om tilstedeværelse i undervisning, se programplan for Master i barnehagekunnskap.
Vurdering og eksamen
Campus-based lectures and seminars are the main teaching methods. Students read selected texts in advance for each day of class, and everyone is expected to participate in class through questions and through joining in discussion. Feedback is used on written assignments.
Hjelpemidler ved eksamen
The following required coursework must be approved before the student can take the exam:
- 2 individual written assignments submitted digitally, each with a maximum length of 6000 characters, including spaces. References are to be included in the 6000 characters.
Vurderingsuttrykk
Individual school examination, 3 hours. Exam questions are in English. Students may submit their exams in Norwegian, Swedish, Danish or English.
Sensorordning
Authorized materials: Norwegian-English dictionary