Bærekraftig utveksling - Student

Statisk artikkel

Bærekraftig utveksling

Du som skal reise på utveksling kan gjøre mye for å gjøre reisen mer miljøvennlig og samtidig ta kloke, bærekraftige valg mens du er ute.

Alle reiser vil ha en påvirkning på klima og miljø, og det er viktig å ta bevisste valg når det gjelder reisemåter. Men utveksling handler om mer enn selve reisen og bærekraft handler om mer enn klima og miljø. Du kjenner sikkert til FNs 17 bærekraftsmål? Bærekraftsmålene er globale og har tre dimensjoner som alle er like viktige og gjensidig avhengig av hverandre: klima/miljø, økonomi og sosiale forhold. Utveksling gir deg interkulturell kompetanse og globale perspektiver som er helt nødvendig for å kunne jobbe mot en mer bærekraftig og rettferdig verden, langs alle tre dimensjoner.

Hva kan du gjøre?

Reis grønnere

Kan du erstatte hele eller deler av reisen med tog fremfor fly? Bruk gjerne en klimakalkulator, f.eks. Klimasmart Semester for å finne de mest miljøvennlige reisemåtene. Med en InterRail-billett kan du reise rimelig gjennom Europa – litt saktere, men snillere for miljøet og med vakre landskap og opplevelser på kjøpet! 
Dersom du skal reise utenfor Europa må du kanskje fly, men ved å velge korteste reiserute og direkteflyvninger fremfor mange mellomlandinger gjør du reisen mer miljøvennlig. Flere flyselskaper og søkemotorer gir deg muligheten til å velge den flyruten som gir minst belastning på miljøet. Du kan også bidra til miljøet ved å kjøpe flyselskapets klimakompensasjon. 
Visste du at du kan få ekstra stipend for å velge en grønnere reise? Les mer om OsloMets miljøstipend og Erasmus+ sitt grønne stipend

Ta bærekraftige valg mens du er ute

Som utvekslingsstudent kan du ta bærekraftige valg og vise respekt for både naturen, kulturen og menneskene du møter. Her er noen konkrete tips:

  • Tenk miljø også når du reiser rundt i vertslandet. Selvsagt vil du se og oppleve så mye som mulig, men vurder tog og annen miljøvennlig kollektivtransport fremfor bil eller fly. Og ikke minst - utforsk nærområdet, til fots eller på sykkel.
  • Støtt lokale produsenter, fremfor store internasjonale kjeder når du gjør innkjøp, spiser på restaurant eller bor på hotell.
  • Begrens shoppingen. Kjøp i stedet brukt eller benytt deg av bytteordninger. Husk å selge eller gi videre til andre studenter når du skal hjem.
  • Bruk handlenett i stedet for plastposer. I mange land har de allerede forbud mot plastposer.
  • Ta med en drikkeflaske som kan fylles opp fremfor å kjøpe plastflasker. Om vannet i springen ikke kan drikkes er det gjerne vanndispensere på campus du kan fylle fra, eller du kan kjøpe større beholdere. Det finnes også ulike vannrensefilter du kan sjekke ut. 
  • Sett deg inn i de lokale reglene for søppelsortering og følg dem. Ha som mål å begrense avfall og matsvinn, og se etter muligheter for å kjøpe mat og andre varer uten unødvendig emballasje.
  • Spar vann og strøm. Mange land har begrensninger på bruk av vann og strøm – dette kan ha bakgrunn i tilgjengelighet, pris eller en uttalt forpliktelse til å bidra til bærekraftsmålene. Skru av lys, gjør dusjen kort, la klesvasken lufttørke fremfor å bruke tørketrommelen som ofte er tilgjengelig i felles vaskeri etc. 

Øk din bærekraftskompetanse

Vær nysgjerrig og søk ny kunnskap! Et utvekslingsopphold vil kunne gi deg en bedre forståelse av hva bærekraft kan være og hvordan lokale og globale forhold henger sammen. Du lærer og erfarer i en annen kontekst enn det du er vant til og får en unik mulighet til å få innsikt i lokale utfordringer i ditt vertsland. Kanskje vil du se dramatiske klimautfordringer på nært hold, eller observere urettferdighet og ufrihet i en annen skala enn det du tidligere har vært kjent med.  

Du kan også øke kompetansen din om bærekraft ved å delta på kurs eller aktiviteter som direkte eller indirekte relaterer til bærekraftsmålene. Det kan være knyttet til undervisningen din, eller noe du gjør i tillegg. Oppsøk lokal kunnskap om miljø og klima og lær om utfordringer med sosial og økonomisk ulikhet. Du kan også bidra i frivillighetsarbeid på campus eller i lokalmiljøet og på den måten gi noe tilbake til vertsstedet.

Alt dette er med på å øke din bærekraftsbevissthet og gjøre deg kompetent til å handle i tråd med bærekraftsmålene også etter at utvekslingseventyret er over!

Nyttige lenker: