Ukraina: Informasjon til studenter og ansatte
OsloMet fordømmer krigen
Rektor ved OsloMet, Christen Krogh, sier universitetet tar sterk avstand fra angrepet på Ukraina.
– OsloMet fordømmer angrepet og er svært bekymret for utviklingen i Ukraina og Europa. Vi tenker på alle som er rammet og berørt av de pågående krigshandlingene, sier Krogh.
– Vi er alle preget av det som skjer, og det er viktig at vi nå støtter og viser omsorg for studenter og ansatte med bakgrunn fra regionen. Først og fremst fra Ukraina, men også fra Russland og Hviterussland. Det er russiske styresmakter, og ikke enkeltpersoner med russisk bakgrunn, som er ansvarlig for krigen, sier rektor Christen Krogh.
Seminarrekke om Ukraina
I løpet av sommeren og høsten inviterer OsloMet til en seminarerrekke om Ukraina. Gjennom fem forelesninger skal forskere fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR belyse ulike sider av krigen i Ukraina og sette den i kontekst.
Forelesningene er åpen for alle, og du kan delta både på campus i Pilestredet eller på Zoom.
Ekstraordinært utdanningstilbud i tolking på ukrainsk
Grunnet stort behov for kvalifiserte tolker, tilbyr OsloMet ekstraordinær tolkeutdanning, testing i ukrainsk og kurs i Tolkens ansvarsområde. Les mer om tilbudet.
Ekstraordinært språkkurs
OsloMet styrker satsingen på språkkurs for å kvalifisere ukrainske flyktninger for utdanning i Norge. I tillegg til kursene i norsk og engelsk på B2-nivå, som allerede er i gang, oppretter OsloMet nå kurs i engelsk på A1 og A2-nivå. Kursene er en del av Akademisk dugnad.
Mange flyktninger med høyere utdanning trenger mer engelskopplæring for å fullføre høyere utdanning eller komme i arbeid. Mens alle flyktninger har rett på gratis norskopplæring gjennom NAV, har ikke de med høyere utdanning automatisk rett på engelskopplæring. Det nye tilbudet fyller dermed et udekket behov.
Samarbeid med ukrainsk universitet
OsloMet signerte 22. april en samarbeidsavtale med universitetet i Kharkiv. Intensjonen er at de to universitetene skal utvikle tettere samarbeid innenfor forskning, undervisning og formidling, og muligheter for utveksling. Les mer om samarbeidet.
Det er også etablert et nytt nettverk for ukrainaforskning ved OsloMet. Rundt 35 forskere har meldt sin interesse for å delta i dette nettverket.
Vil du hjelpe?
Ønsker du å hjelpe befolkningen i Ukraina med økonomisk bistand, oppfordrer vi til å gjøre det gjennom etablerte hjelpeorganisasjoner. Se oversikt på regjeringens nettsider.
-
Studenter
Oppdatert 7. april kl. 13.01
OsloMet har ingen registrerte studenter i Ukraina eller innreisende utvekslingsstudenter fra Ukraina dette semesteret. Regjeringen sin frys av russisk samarbeid i sektoren påvirker ikke innreisende studenter fra Russland. OsloMet har tre utvekslingsstudenter fra Russland som vi tar godt vare på. Studentene fortsetter sitt planlagte studieløp ut semesteret. Det er russiske myndigheter, og ikke enkeltpersoner med russisk bakgrunn, som er ansvarlig for krigen.
Universitetet setter inn tiltak for å ivareta studenter som er berørt av krigen. Finn ulike tilbud for studenter på våre nettsider for støttetjenester.
Frem til påske har OsloMet arrangert ukentlige samlinger for studenter berørt av krigen i Ukraina, der man kan samles, dele bekymringer og komme i kontakt med andre medstudenter. Vi har avsluttet det ukentlige tilbudet for samling, men dersom du ønsker å komme i kontakt med andre studenter med ukrainsk bakgrunn kan vi hjelpe deg med å opprette kontakt. Ta kontakt med studentprest Siri Magnusen.
Studenter kan også ta kontakt med SiOs psykiske helse- og rådgivningstjeneste.
-
Ansatte
Oppdatert 4. mars kl. 12.00
Trenger du noen å snakke med?
Ansatte kan få inntil tre støttesamtaler med helsepersonell om bekymringer som kan oppstå, både når det gjelder jobbrelaterte spørsmål og private forhold. Arbeidsgiver dekker utgiftene.
Gjør avtale direkte med bedriftshelsetjenesten (Avonova) ved å sende e-post til: kundesenter@avonova.no
Husk å oppgi i eposten: bestillingsnummer #352763, ditt navn, fødselsdato og tlf. nr.
Du kan også snakke med din nærmeste leder.
Samarbeid med Russland
Regjeringen kom 4. mars med overordnede retningslinjer for norske universiteters samarbeid med Russland. Som hovedregel skal alle avtaler mellom norske og russiske institusjoner legges på is. Institusjonene kan velge å opprettholde avtaler, men det skal gjøres en grundig vurdering i hvert enkelt tilfelle.
Det er også ønskelig at forskere kan fortsette å ha kontakt med hverandre over landegrensene (såkalt forsker-til-forsker-samarbeid). Akademia kan være en viktig motvekt mot myndighetene i Russland, og regjeringen ønsker at sanksjonene i størst mulig grad skal rettes mot russiske myndigheter og ikke mot sivilsamfunnet.
OsloMet følger nå opp regjeringens retningslinjer, og vurderer de samarbeidene vi i dag har med russiske miljøer. Dette gjøres i tett samarbeid med de aktuelle fagmiljøene på OsloMet.
-
Reiseråd
Studenter og ansatte som befinner seg i Russland kan kontakte ambassaden hvis de har behov for råd og veiledning.
-
Aktuelle nyhetssaker
- Samarbeid med ukrainsk universitet
- Møt to kollegaer fra Ukraina
- Stor interesse for tolkeutdanning på ukrainsk
- Akademisk dugnad siden 2015
- OsloMet tar imot ukrainske flyktninger
- Samlet mot Putin (oslomet.no)
- Slik foregår informasjonskrigen (oslomet.no)
- Volodymyr Zelenskyj er en kommunikator av rang (OsloMet)
-
Ukraina: Eksperter fra OsloMet